Börja med strongmanträning! Image

Börja med styrketräning!

Nej, du behöver inte vara stark för att börja träna strongman. Det enda som krävs är nyfikenhet och ett par bra lyftarskor.

strongmanBildäck i stället för viktplattor är inte ovanligt i strongmanvärlden. Spana in Aron Cato på Instagram @big_cato. Foto: Linus Kilander

Är du också sugen på att testa strongman? Det är du inte ensam om. Aron Cato, 31, från Knivsta, som tävlar i sporten har märkt av ett ökat intresse från både killar och tjejer som vill lära sig att lyfta tungt och träna funktionellt.

- Du får inte vara stark från början! Strongman är en sport som alla kan köra. Jag var inte jättestark när jag började för fyra år sedan men fick ändå en massa pepp från alla som jag tränade med. Alla har varit nybörjare någon gång i sitt liv och vet att det är en process för att komma igång, säger Aron Cato.

LÄS MER: Bygg superstyrka med strongman-träning

Hur går jag till väga för att börja med strongman?

- Det finns ett forum på Facebook som heter Strongman i Sverige. Det är en bra början att skriva där och berätta att du vill börja med strongman och var du bor någonstans för att ta reda på om det finns några likasinnade i närheten. Där får du tips och råd. Många är givmilda med sin kunskap och sina erfarenheter och delar gärna med sig. Det finns även ett forum för folkklasstävlingar, där vikterna är något lättare än i elitklasserna. Det är ett bra sätt att komma in i tävlandet, vilket är det roligaste med sporten.

Finns det något misstag jag ska undvika?

- Ja, att kolla på en Youtubevideo och sedan försöka dig på något som du inte riktigt vet hur det ska utföras. Om du tittar på strongman ser det ibland ut som att de lyfter med konstig teknik men det kan finnas en anledning till det, gymträning är inte överförbart till strongman alla gånger. Därför är det viktigt att träna med personer som kört ett par år och som vet hur du ska göra och kan lära ut rätt teknik.

När får jag börja kalla mig för strongman?

- Haha, jag vet inte. Det har med din inställning att göra men någon tävling kanske ska du ha under lyftarbältet i alla fall. Det är också viktigt att skilja på om du är professionell strongman, elit-strongman eller om du kör folkklass.

Vilka skor ska jag ha?

- Strongman är helt klart en materialsport. Om du vill tävla går det åt en hel del utrustning. Du behöver ett par riktigt bra lyftarskor, framförallt för att det kan underlätta i pressgrenar och grenar där du behöver knäböja. I strongman är det många grenar där du ska lyfta tungt och du behöver ha funktionella skor för det ändamålet. Vissa vill ha crossfitskor, andra vill ha converse. Jag har upplevt att det som fungerar bäst för mig är inomhusfotbollsskor eller handbollsskor. Om du ska dra en truck efter dig är det bra att ha klätterskor så att du får ett bra grepp i marken. Jag brukar ha två, tre par skor med mig till tävling.

Finns det någon typ av skor som är ett no-no i strongmanvärlden?

- Ja, det sämsta du kan ha i skoväg är ett par skor med mjuk stötdämpning i hälen eftersom det kan göra att du vrider om foten eller knät.

LÄS MER: Skillnaderna mellan Adidas lyftarskor

lyftarskorEtt par lyftarskor är väldigt stabila och har en liten klack som underlättar vid till exempel knäböj. HÄR hittar du Sportamores utbud av lyftarskor.

Vad för slags kläder är bra att ha?

- Det beror på vilken gren du ska köra. Jag brukar se ut som en neopren-ninja. Jag har alltid neoprentights på mig eftersom jag har en gammal skada som har en tendens att spöka. Sedan har jag shorts över eftersom jag vill ha något som skyddar låren så att inget skrapar mot dem. Ovanpå tightsen har jag knäskydd och om jag ska gå med vikter i händerna sliter det på vaderna så därför brukar jag även ha vadsleeves. Är det kallt kan jag ha kompressionstights på mig underst. Om du ska lyfta atlasstenar med klister ska du inte ha en tröja du är rädd om eftersom den kommer bli förstörd. Det fina med strongman är att du får göra som du vill, inom vissa ramar, så kör på det som du tycker fungerar bäst för dig!

LÄS MER: Därför ska du använda kompressionssleeves

LÄS MER: Fördelar med att använda knäskydd

Vilka tillbehör ska jag investera i?

- Ett bra styrkelyftsbälte är ett måste. Där fungerar det inte med ett neoprenbälte utan det är ett ordentligt, tjockt läderbälte som gäller. De flesta använder knäskydd från olika märken för att hålla knät i rätt riktning så att det inte vobblar till när du går med 400 kilo på ryggen. Armbågsskydd och armbågsstöd är bra att ha till olika pressar. En marklyftsdräkt är även bra att ha, det får du ha på tävlingar och gör att du kan behandla lite tyngre vikt. Klister är något du bör införskaffa och ha med diig på tävling. Det behövs framförallt till stenarna, men kan även vara fördelaktigt i däckvältet. Det går att köpa på nätet men du kan även koka eget.

LÄS MER: Därför ska du investera i ett lyftarbälte

strongmanDet är alltid viktigt att ha en god teknik i strongman så att du inte skadar dig, men till skillnad från styrkelyft spelar det i övrigt ingen roll hur lyfter så länge du får upp vikten. Skrik gärna om det hjälper! Foto: Amir Hebib

3 strongmanövningar att göra på gymmet

- De här tre övningarna ger mest utdelning i strongman, säger Aron Cato.

  • Knäböj
  • Marklyft
  • Press över huvudet