Varför du inte ska ha löparskor på gymmet

Går du till gymmet i dina löparskor? Du borde sluta med det. Stine Tomb från Nike förklarar varför.

Är du redo att shoppa? Alla våra träningsskor

Det finns skor för alla typer av träning för att säkerställa att utövare kan utföra sin aktivitet eller sport på ett funktionellt och säkert sätt. Ändå använder många sina löparskor även när de går till gymmet och tränar med vikter. Det kan leda till felbelastningar och skador, eftersom löparskor är gjorda för en annan typ av rörelse än träningsskor. Du behöver bra skor för gymmet!

- Många kanske tycker att det är onödigt att köpa olika typer av skor, men träning och löpning är lika olika som slalom och längdskidåkning. Du bör använda olika skor för de olika aktiviteterna, annars finns det risk för skador eller att skorna går sönder på grund av felaktig användning", säger Stine Tomb, produktspecialist på Nike.

Vilka är de största skillnaderna mellan en träningssko och en löparsko?

- En träningssko är gjord för rörelse i sidled medan en löparsko är gjord för rörelse framåt. En träningssko, eller skor för gymmet, är ofta plattare mot marken, vilket ger en stabilare grund att stå på. Den är också förstärkt i ovandelen för att hålla foten mot sulan under rörelser, och den är också mer hållbar i sidledsrörelser", säger Stine Tomb och fortsätter:

- "En löparsko är gjord för framåtriktade rörelser och är ofta lite mer rundad i sulan för att få en bättre övergång från häl till tå. Ovandelen, liksom sulan, är också gjord för framåtriktade rörelser och kommer därför inte att kunna stabilisera laterala rörelser. Om vi skulle göra en träningsöverdel i en löparsko skulle du inte få samma löpkänsla i skon. En träningssko är också mer slitstark i både ovandel och sula för att klara nötning och friktion, vilket är mycket vanligare vid träning.

nikeGreppytorna mellan en löparsko och en träningssko skiljer sig åt. On en löparsko är greppytorna mer centrerade...

nike free...medan gre ppytorna på gymskor är fokuserade på hälen och sidorna.

Vilka är riskerna med att använda löparskor på gymmet?

- När du använder löparskor på gymmet har du ingen sidostabilitet i vare sig ovandel eller sula. Löparskor har också en mjukare typ av dämpning i sulan som gör den mer instabil, särskilt om du hoppar eller lyfter tyngre vikter. Om du till exempel har ett par löparskor på fötterna när du gör en tyngre knäböj med en skivstång på ryggen, är det lite som att stå på en instabil platta. Detta kan leda till att du blir mer benägen att trampa snett eller tappa balansen, vilket kan leda till skador.

skivstång löparskor felHitta ett stort fel med den här bilden! Det stämmer, mannen på bilden har på sig löparskor när han lyfter. Ett stort nono, med andra ord! Styrketräningsskor, skor för gymmet, är rätt väg att gå! Till exempel ett par Nike Metcon!

Vilka egenskaper ska jag leta efter när jag köper en träningssko om jag vill ha en mångsidig sko som jag både kan gå till gymmet och styrketräna med?

- Då ska du välja en sko som är anpassad efter de rörelser du ska göra. Nike vi har olika flexibilitet, stabilitet och dämpning i våra träningsskor så att du kan hitta det perfekta paret för din träning. Därför kan det vara bra att ha två skor att välja mellan även på gymmet. Låt oss säga att du vill ha en sko som är mer stabil för tyngre lyft, då ska du välja en sko som är plattare i sulan och har en högre stabilitet i ovandelen. De har ofta inte lika mycket dämpning i sulan och är därför kanske inte de bästa att köra t.ex. ett steppass med eftersom du kanske vill ha lite mer dämpning i sulan.

Det är alltså ingen bra idé att ha löparskor på gymmet, men kan jag ha träningsskor när jag springer?

- Du kan faktiskt använda träningsskor om du springer korta sträckor på gymmet, till exempel som uppvärmning eller nedvarvning. I de flesta av Nikes träningsskor, som har mycket flexibilitet i sulan, kan du springa upp till tre eller fyra kilometer. Men om du bara springer så korta sträckor på ett löpband skulle jag inte rekommendera dem som dina vanliga löparskor eftersom de inte har samma dämpning eller känsla som ett par löparskor. Att springa flera kilometer i dem på löpbandet varje dag kan ta hårt på dina fötter och leder.

Jag springer och tränar, vilket par skor ska jag lägga mest pengar på?

- Det beror på vilken aktivitet du ägnar dig mest åt. Om du springer mer än du tränar ska du lägga mer pengar på en löparsko och vice versa.

gymVälj rätt skor för din aktivitet! Träningsskor för gymmet ger dig optimal stabilitet och ser till att du minimerar risken för skador.

SHOPA HÄR: Alla våra träningsskor

LÄS MER: Hur ofta ska jag träna magmusklerna?