Matapotek: här är livsmedlen som håller dig frisk
Är det möjligt att hålla sjukdomar borta genom att äta rätt? Ja, enligt den svenska bloggen Food Pharmacy kan du leva ett hälsosammare liv genom att följa sex smarta kostråd.
ras Tarmbakteriernas betydelse för vår hälsa diskuteras allt mer och allt fler blir medvetna om hur kosten påverkar tarmfloran, som i sin tur påverkar humör och hälsa. Två personer som har bidragit till att sätta tarmfloran i fokus är Lina Nertby Aurell och Mia Clase, som driver bloggen Food Pharmacy. Deras bok Food Pharmacy: En berättelse om tarmflora, vänliga bakterier, forskning och antiinflammatorisk mat har väckt stor uppmärksamhet.
Food Pharmacy-duon Mia Clase och Lina Nertby Aurell finns även på Instagram, följ deras konto @food_pharmacy påras som är fullspäckat med nyttiga tips! Foto: Andreas Lind
Att de två barndomsvännerna överhuvudtaget startade sin blogg hänger ihop med att de båda fick ett växande intresse för hälsa när de fick barn för några år sedan.
- Samtidigt gick tre personer i vår närhet bort i cancer alldeles för tidigt, inom loppet av ett år. Då drabbades vi av hypokondri och en vän till oss tipsade oss om att träffa professor Stig Bengmark, som har en djup kunskap om kost och hälsa", säger Lina Nertby Aurell.
De bokade en lunch med Stig Bengmark, professor emeritus, som är före detta överkirurg och klinikchef vid Lunds universitet. Han har de senaste 30 åren forskat om magbakterier och hur maten vi äter påverkar kroppen och hälsan. Mötet med professorn öppnade en ny värld för henne och Mia Clase och lunchen varade i flera timmar.
- Professor Bengmark berättade att kroniska sjukdomar som cancer och Alzheimers ökar snabbt i vår del av världen och när han forskade om de kroniska sjukdomarnas ursprung upptäckte han att de hade en gemensam nämnare: inflammation. "Mia och jag hade varit oroliga för cancer när det i själva verket är inflammation som är startpunkten för sjukdom. Vi kände att vi ville lära oss mer och nådde ut med Stig Bengmarks kunskap.
För att sprida kunskap om hur rätt kost och ett hälsosamt liv hänger ihop startade Lina Nertby Aurell och Mia Clase bloggen Food Pharmacy. Intresset för antiinflammatorisk kost visade sig vara enormt och nu har duon nyligen släppt en populär bok med samma namn som bloggen.
Ett utmattat immunförsvar leder till dålig tarmflora, vilket i förlängningen orsakar inflammation.
Berätta för oss om kopplingen mellan inflammation och kost?
- Kronisk inflammation, även kallad låggradig inflammation, är något som skapas i kroppen när immunförsvaret är utmattat. Det kan bli utmattat av en mängd olika anledningar, men en anledning är dålig kost. Ett utmattat immunförsvar leder till dålig tarmflora, vilket så småningom orsakar inflammation. Inflammation är en vanlig komponent i alla kroniska sjukdomar, men forskarna har inte kommit fram till varför det börjar som cancer hos en person och Alzheimers hos en annan. Men vad forskningen vet är att detta kan påverkas av mat och motion", säger Lina Nertby Aurell, och fortsätter:
- "Det är där den antiinflammatoriska kosten kommer in. I magen finns mellan ett och två kilo bakterier, som kan delas in i bra och dåliga. Traditionellt har vi haft ett överskott av goda bakterier, men eftersom vi inte äter tillräckligt med fibrer och grönsaker får vi inte i oss tillräckligt med näring, så de dåliga bakterierna ökar och vårt immunförsvar äventyras. Detta innebär att när du äter livsmedel som stöder goda bakterier, bekämpar du inflammation på lång sikt.
Vad ska jag äta om jag vill ha en antiinflammatorisk kost?
- Det viktigaste är att äta bisarra mängder grönsaker. Livsmedelsverket rekommenderar ett halvt kilo grönsaker per dag, men det är inte alla som når upp till det. Stig och många av hans kollegor förespråkar mycket mer än så. Grönsaker är fiberrika och när de når tjocktarmen ger de mat åt de goda bakterierna att föröka sig.
Ät grönsaker i alla dess former: råa, kokta, mosade eller mixade till en härlig smoothie! Foto: Lina Nertby Aurell och Mia Clase
Lever ni som ni lär?
- Ja, det gör vi. Nuförtiden har grönsaker gått från en biroll på tallriken till en huvudroll, och vi har ersatt näringsfattig pasta som fyller magen med spannmål som är mer rik på antioxidanter. Jag gör mitt bästa, men jag är ingen fundamentalist.
Har du märkt någon skillnad i din hälsa sedan du ändrade din kost?
- Ja, under de två år som Mia och jag har ätit en antiinflammatorisk kost har vi inte varit sjuka alls.
Vem vänder sig din bok till?
- Alla som vill påverka sin hälsa genom maten eller som vill veta mer om det. Våra bloggläsare är alla typer av människor, från superhälsosamma människor till de som bara äter socker och godis varje dag och undrar hur man ska börja äta mer hälsosamt.
Om jag bara ska äta ett antiinflammatoriskt livsmedel, vad ska jag då äta?
- Jag rekommenderar gurkmeja! Den innehåller en av de starkaste antiinflammatoriska antioxidanterna som finns, nämligen kurkumin.
LÄS MER: Gurkmejadrycken du måste prova
Gurkmeja är supernyttigt, både i färsk och torkad form! Tänk bara på att det kan ge fläckar. Foto: Lina Nertby Aurell och Mia Clase
Food Pharmacy: 6 tips för att äta antiinflammatoriska livsmedel
1. Skippa socker!
- Socker har inget näringsvärde men stör blodsockerbalansen, vilket kan leda till inflammation. Vi har en kategori på bloggen som heter Friday Sweets som är full av recept på hälsosamma sötsaker.
2. Byt ut fyllningen i magen
- Byt ut pasta och bröd mot näringsrika alternativ. Gör t.ex. en stor sallad och ät den till köttet eller fisken.
3. Mer grönsaker!
- Grönsaker innehåller allt din kropp behöver om du äter en varierad kost.
4. Välj rätt fetter!
- Skippa de billiga hushållsoljorna och välj fetter som fet fisk, avokado och rapsolja.
5. Sänk temperaturen
- Grilla eller stek inte det du tillagar. Ju högre antal grader, desto mer dör fibrerna och antioxidanterna i maten. Tillaga istället försiktigt på låg temperatur.
6. Periodisk fasta
- Småät inte under hela dagen, utan ge kroppen en lång vila och ha sedan ett ätfönster. Varje gång du stoppar något i munnen börjar din kropp arbeta och det leder till åldrande.
Boken Matapoteket av Lina Nertby Aurell och Mia Clase är utgiven av Bonnier Fakta och kan beställas HÄR.
LÄS MER: Supersmoothien som boostar din träning
LÄS MER: Raw mat: Här är recepten!