Sambandet mellan träning och kost: Så boostar du träningen med rätt mat Image

Sambandet mellan träning och kost: Så boostar du träningen med rätt mat

Hur hänger träning, sömn och kost ihop? Svaret är mer än vi tror. Det finns flera olika synsätt på kost och träning, men att det ena påverkar det andra är de flesta rörande överens om.
- Kostnaden spelar jättestor roll för både din fysiska och psykiska hälsa, säger Madeleine Marcus, närings- och funktionsmedicinsk terapeut

Det finns tydliga samband mellan träning, kost och sömn. Sömnen och återhämtningen prioriterarras lätt bort när vi stressar, men alla tre komponenter är viktiga för vår fysiska och psykiska hälsa. Madeleine Marcus arbetar som näringsmedicinsk- och funktionsmedicinsk terapeut och hjälper människor med sitt holistiska synsätt på kroppen. Hon berättar vad hon anser är en bra kost och hur den påverkar oss i vardagen.

Vad ska jag äta för att må bra?
- Alla är olika och behöver olika slags kost för att må bra, men generellt kan man säga att en paleoitisk kost (även kallad paleokost eller stenålderskost) är en bra grund för många. Dagens paleokost försöker efterlikna hur vi åt när vi var jägare och samlare på stenåldern, med kött, fågel, ägg, viltfångad fisk, grönsaker, rötter, och i viss mån nötter, frön, frukt och bär, förklarar Madeleine och fortsätter:

- Kosten då innehöll mycket näring, och väldigt lite stärkelse och socker. Den gav inte heller upphov till större blodsockersvängningar och insulinhöjningar, vilket i dag är en stor orsak till många hälsoproblem.

Vad ska jag äta när jag tränar?

- Sträva efter att äta tre mål om dagen. Optimalt är om du låter större delen av tallriken bestå av grönsaker, helst råa, och med mycket gröna blad. Lägg till ett proteinrikt livsmedel som kött, fågel, fisk eller ägg. Lägg gärna till feta livsmedel som avokado, oliver, olivolja, lite frön eller nötter också, så står du dig längre. Komplettera det med lite frukt eller bär om du vill. Undvik processad mat, som hel- och halvfabrikat, tipsar Madeleine och tillägger:

- Det kan ta lite tid innan du hittar just din optimala sammansättning av livsmedel. När kroppen har vant sig och du har hittat din balans, kommer du att upptäcka att du både har mer energi i vardagen och får bättre träningsresultat med en mer naturlig kost.

Hur kan min kost förbättra hur jag mår fysiskt och psykiskt?

- Kosten spelar jättestor roll både för den fysiska och psykiska hälsan. Det vi äter ger oss inte bara energi, utan kommunicerar med hela kroppen, inklusive hjärnan. En vanlig orsak till både fysisk och psykisk ohälsa är de kraftiga blodsockersvängningar som vi får av den stärkelserika eller sockerrika kost vi vanligtvis äter i dag. Genom att äta högst tre gånger om dagen och välja en så näringstät och naturlig kost som möjligt när vi väl äter, kan vi påverka vårt mående jättemycket, säger Madeleine.

"Den andra hjärnan"

- I dag kallas tarmen för "den andra hjärnan" och vi vet i dag att den hela tiden har en intensiv kommunikation med den riktiga hjärnan. I tarmen finns en stor del av vårt immunförsvar. Alla B-vitaminer och många neurotransmittorer och signalsubstanser bildas i tarmen. Eftersom hjärnan i sin tur är helt avgörande för kroppens funktioner och vårt psykiska mående, så har det som sker i tarmen jättestor betydelse för hur vi mår. Eftersom bakteriefloran i tarmen till stor del påverkas av kosten vi äter, så har kosten stor betydelse för hela vårt mående, förklarar Madeleine.

Hur mycket påverkar kostnaden träningen - och vice versa?

- Bra kost gör att träningen går mycket bättre. Om kroppen får de näringsämnen den behöver, orkar du träna bättre och skaderisken och träningsvärken minskar. Bra kost gör också att man återhämtar sig lättare.

Madeleine MarcusMadeleine Marcus arbetar som näringsmedicinsk- och funktionsmedicinsk terapeut sedan 1999. Här kan du läsa mer om henne och hur hon arbetar.

LÄS MER: 2 gånger blåbärsboost

LÄS MER: Tre enkla knep att få i dig mer protein

SHOPPA HÄR: Skönaste tightsen