Tänk på det här innan du köper roddmaskin Image

Tänk på det här innan du köper roddmaskin

Tänk på det här innan du köper roddmaskin Roddmaskinen aktiverar hela kroppen och ger dig ett grymt flås. Har du tänkt investera i en egen att träna med hemma? Läs expertens tips först.

En träningsmaskin hemma gör att du kan få till ett svettigt konditionspass oavsett hur mycket klockan är eller vilket väder det är utomhus. Om du köper en roddmaskin får du ett redskap som effektivt tränar hela kroppen och ger dig flås.
Thomas Olsson är produktchef inom fitness på Vartex, som äger träningsredskapsmärket Master. Innan du ror ditt nya köp i land rekommenderar han att du ska bestämma dig för hur du vill att roddmaskinens motstånd ska fungera.

- Det finns flera typer av motstånd. Vanligast är att det består av magnetbromsar som styr hur tungt eller lätt det är att ro, säger han.

Du kan också välja luftbromsat motstånd där en fläkt snurrar runt och styr motståndet, eller vattenbromsat motstånd där paddlar åker runt i en innesluten vattentank. Sedan finns ett fjärde motstånd som är en kombination av en fläkt och magnet.

- Det skapar en viss känsla, nästan som att sitta i en riktig båt, säger Thomas Olsson.

roddmaskin
Om du är trångbodd är det smart att välja en roddmaskin som du enkelt kan fälla upp så att den tar liten plats. Roddmaskinen är också perfekt att ha källaren, där takhöjden ofta är låg och det är svårt att ha löpband eller en crosstrainer.

Om du bor i ett lyhört hus är det omtänksamt mot grannarna, eller övriga familjen, att tänka på hur mycket de olika motstånden låter.

- Magnetmotstånd är ganska tystlåtet så att du till exempel kan titta på tv medan du tränar. Nackdelen är att du inte får så mycket känsla, det är mest bara ett motstånd. Har du ett luftbromsat motstånd får du mer känsla av att sitta i vatten, men det låter å andra sidan mycket mer.

Är det några andra tekniska finesser jag ska kolla efter?

- Ja, att sittskenan du åker på inte är för kort. Du måste kunna sträcka ut benen fullt ut även om du är en lång person. Och så är det viktigt att ha rörliga fotplattor så att du har möjlighet att vinkla fötterna medan du ror.

Hur mycket pengar får jag räkna med för att betala om jag vill ha en riktigt bra roddmaskin?

- Jag tycker att du ska lägga lite mer pengar än du tänkt. Om du köper ett motionsredskap som du är nöjd med kommer du tycka att det är roligare att träna. En bra roddmaskin kostar mellan 5 000 och 10 000 kronor.

LÄS MER: Ro hem bättre kondis!