Veganmat för nybörjare

Sugen på att testa "Veganuary"? Tvillingarna bakom Instagramkontot Vegansk matlåda vet hur du ska ta dig an det veganska köket (och hur gott och lätt det är!).

Emma och Amelia Oller Westerberg har varit vegetarianer sedan barnsben, men bestämde sig gemensamt för att bli veganer för två år sedan.

- Det var en månad på test för att vi trodde att det skulle vara jobbigt, men sedan fastnade vi för att det inte var så jobbigt utan en ganska naturlig övergång, berättar Amelia Oller Westerberg.

Efter att kurskamrater nyfiket kikat på deras veganska matlådor på lunchen och kompisar dagligen hörde av sig för att få recept på olika maträtter, bestämde tvillingarna sig för att skapa Instagramkontot @veganskmatlåda. Där samlar de sina recept samt ger inspiration till andra och i dag har kontot nästan 10 000 följare.

2018-01-08 09.16.04 4.jpgEmma och Amelia Oller Westeberg delar med sig av tips och recept på Instagramkontot @veganskmatlåda. De har också en blogg som du hittar här!

Varför tror ni att många tänker att det är svårt att vara vegan?

- Jag tror att folk lever kvar i den gamla synen av veganismen. Att man ska behöva lägga om sin kost så himla mycket och lära sig laga mat på nytt - vilket inte alls stämmer. Det finns ett helt community med mycket hjälp och pepp att få.

Många tänker att vegan automatiskt betyder nyttig, vad säger du om det?

- Vegansimen är ingen hälsodiet. Det är precis lika lätt att vara onyttig som vegan som för den som äter blandkost. Det hör ihop med den här gamla bilden; att man bara käkar sallad, nötter och fröer.

Hur äter jag god, mättande och billig vegansk mat?

- Min uppfattning är att veganskt är riktigt bra om man vill käka billigt. Torrvaror är ett superbra tips som bara kostar några kronor per portion. Att köpa de torkade varianterna av linser och baljväxter gör att man kommer ned i pris jättemycket. Sedan jobbar du med kryddor för att få fram goda smaker, säger Amelia Oller Westerberg och fortsätter:

- I Sverige har vi inte en så stark matkultur gällande det vegetariska, men i det asiatiska eller orientaliska köket hittar man massor. Gå till en asiatisk livsmedelsbutik där du kan köpa tofu, kryddor och ris till hela andra priser.

Skärmavbild 2018-01-18 kl. 10.34.49.pngSå här gott kan det se ut på tvillingarnas matbord! Vegansk fish and chips med tzaykött.

Vilken är den bästa snabblagade kommer-hem-från jobbet- och-är-trött-och-hungrig-rätt?

- Vår go to-rätt när det är kallt och tråkigt väder är en soppa. Det är så tacksamt att slänga ner saker man har hemma, krydda och mixa ihop. Ärtsoppa, linssoppa eller grönsakssoppa är enkelt att få ned och det är enkelt att höja näringsvärdena med en tetra bönor. Pasta med någon god sås är också tacksam.

Men det finns väl i ägg i viss pasta?

- Där finns en enkel tumregel. Nästan all torrpasta är vegansk, nästan ingen färsk pasta är det. När det gäller torkad tagliatelle är det ungefär 50/50. Många av våra kompisar kör "Veganuary", alltså äter helt veganskt i januari, och då kan man testa bönpasta, så får du protein från den annars klassiska kolhydratkällan.

Vad lagar ni om ni ska impa på någon?

- Det är då vi drar till med de här "är det verkligen veganskt?"-rätterna. En skagentoast till förrätt på tångrom och tångkaviar följt av en viltgryta, vegansk bouef bourginion eller en plankstek. Typiska sådana rätter som kan lura en morfar eller farbor! Sedan en chokladmousse.

Skärmavbild 2018-01-18 kl. 12.08.19.pngSmoothie med snitsigt mönster.

5 enkla knep för vegansugna

1. Testa med en vän

Att vi är två underlättade mycket för oss, så ett bra tips är att testa med en kompis. Det är som med träningen, har man någon som peppar är det lättare. Det finns också jättebra vegangrupper på Facebook där du kan ställa frågor.

2. Ät dig mätt

Många grönsaker gör dig mätt på kostfibrer som inte innehåller energi kroppen kan ta tillvara på, vilket gör att du kan känna dig trött. Släng in ett extra mål mat så att du blir mätt! Sedan händer det att vi använder vegetabiliskt proteinpulver i smoothies för att göra dem extra mättande. Kör ner en skopa hampa-, soja- eller ärtprotein.

3. Addera baljväxter

Det är en vanlig uppfattning att det kan vara svårt med protein i veganmat. Vår uppfattning däremot är att det är lite av en myt. Börjar man läsa på innehållsförteckningen så innehåller mycket saker proteiner som man inte tänker på. I början är ett skönt knep att byta ut pasta mot bönpasta eller att blanda ned baljväxter som linser och bönor i soppan bara för att få den extra proteinkällan.

4. Använda ersättningsprodukter

Det som räddar oss och alla nya veganer är substitut. Vi använder mycket havrebaserade ersättningsprodukter som havremjölk och havrefraiche. Sedan äter vi mycket sojaersättningsprodukter. Oumph är ett av våra favoritsubstitut!

5. Kom med förslag om du bjuds på middag

I början kan man känna sig krånglig och vill inte pusha sin specialkost på någon annan. Våra knep är att dels komma med förslag om man blir bjuden hem på middag och att ta med sig någonting. Försök vara involverad och erbjuda personen hjälp. Säg att du kan komma en halvtimme tidigare och hjälpa till med de veganska alternativen, förutsatt att det är någon man känner bra så klart. Men folk vill vanligtvis att gästerna ska känna sig välkomna och tycker inte att någon med specialkost är jobbig.

LÄS MER: Tre enkla veganska vardagsmiddagar

LÄS MER: Energibollar med blåbär