Mat & myter med läkaren Frida Duell Image

Mat & myter med läkaren Frida Duell

I en ny bok guidar läkaren Frida Duell rätt i djungeln av alla mattrender och hälsopåståenden, så att du kan skilja myt från fakta.

Frida DuellFrida Duell arbetar som ST-läkare inom klinisk kemi på Karolinska sjukhuset i Stockholm och har tidigare varit chefredaktör för tidskriften Moderna Läkare. Mat, myt, vetenskap är hennes första bok och med den vill hon slå hål på många av dagens matmyter. Foto: Rickard Rönnerstam.

Vi är många som försöker att äta nyttigt, men det är ibland lättare sagt än gjort. Som tur är finns det folk som har koll på vad som är bra att lägga på tallriken, och vad du bör undvika. Läkaren Frida Duell, till exempel.

Vad skulle du säga är "nyttig mat"?

- Om du äter oraffinerad och fiberrik mat så skulle jag säga att du äter rätt så nyttigt! Oraffinerad mat kan vara råris och fullkornsprodukter men även frukt (i stället för juice). Fibrer finns i till exempel i grönsaker, bönor och havregryn. De är bra för tarmen och ger näring till tjocktarmens goda bakterier, säger Frida Duell.

Du som vill finputsa ditt matintag ytterligare kan äta mindre rött kött och charkprodukter och mer fisk och vegetabiliska proteiner. Att välja ekologiska råvaror är ett annat sätt att städa upp sin diet, förklarar Frida Duell, eftersom du som äter icke-ekologisk mat riskerar att få dig olika typer av kemiska bekämpningsmedel.

- Men det är inte fullständigt känt hur stor påverkan de här gifterna har på våra kroppar. Personligen tycker jag att man i den mån man har möjlighet ska välja ekologiska råvaror. Både för att bidra till att minska spridningen av kemiska bekämpningsmedel i naturen och för att värna om jordbrukarna som hanterar de här kemikalierna, men också för att minska risken för att giftiga ämnen lagras i kroppen.

Frukt och grönt som du tänkt äta med skalet på är viktigast att köpa ekologiskt. Men ekologiska ägg ska du faktiskt helst skippa.

- Ett ekologiskt ägg innehåller i snitt tre gånger mer dioxin än ett vanligt ägg. Dioxin är ett miljögift, och epidemiologiska studier av människor föreslår att exponering för dioxiner under fosterstadiet kan påverka födelsevikt, barnets motoriska utveckling och kanske också risken för infektionssjukdomar och allergier, säger Frida Duell och fortsätter:

- V případě, že ekoägg innehåller mer dioxin än "vanliga" ägg tror man beror på att värphönorna på de ekologiska gårdarna matats med fiskmjöl från ett fiskbestånd med höga halter dioxin inlagrat i sitt fett.

Vad förvånade dig allra mest under arbetet med boken?

- Att man kan få köttallergi efter ett fästingbett hade jag absolut ingen aning om innan jag börjat göra min research. Det är ovanligt, men det händer!

Vilken är den allra viktigaste sanningen och myten från boken som alla bör ta till sig?

- Jag tycker generellt att vi borde fokusera mindre på kalorier och mer på matens kvalitet. En kalori är alltid en kalori, men eftersom olika livsmedel hanteras av kroppen på olika sätt så är det egentligen mer komplicerat än så. Fibrer till exempel innehåller kalorier, men eftersom vissa fibrer inte bryts ned i tarmen tas dessa kalorier aldrig upp utan åker ut igen med avföringen. Alla skulle också må bra av att välja bort tillsatt socker, men som livsmedelsindustrin ser ut i dag är det väldigt svårt och kräver att man granskar varje vara man lägger i korgen.

Mat myt vetenskap Frida DuellMat, myt, vetenskap: Läkarens recept av Frida Duell hittar du här.

Fridas 10 bästa tips för att äta så bra som möjligt

1. Ha alltid bär i kylen, tinade eller färska. Man kan ha dem på gröten, i yoghurten eller bara ta några som de är!

2. Ät inga charkprodukter, och dra gärna ned på det röda köttet när du ändå är i farten.

3. Ät mer fibrer.

4. Begränsa intaget av raffinerade kolhydrater som vitt bröd, pasta och vitt ris.

5. Skaffa mindre tallrikar, typ assietter - du kan ta två gånger om du inte blir mätt.

6. Utgå från Medelhavskosten, då blir det svårt att göra "fel".

7. Undvik hårt stekt och friterad mat.

8. Se till att få i dig prebiotika i naturlig form som till exempel havregryn, linfrön och frukt.

9. Unna dig godsaker med jämna mellanrum. Det man gör sällan är sällan ett problem!

10. Tänk två gånger innan du köper något som marknadsförs med prefixet "super" eller med ordet "detox". Det är troligt att du är på väg att betala mer än du behöver.

(Källa: Mat, myt, vetenskap av Frida Duell)

LÄS MER: Ät mer antiinflammatoriskt i höst!

LÄS MER: Fredagsmys med Food pharmacy (Potravinová lékárna)