Treenaaminen stressaantuneena, heastä vai pahasta?
Stressi on (valitettavasti) mukana monen elämässä. Pitäisikö tõesti stressaavina hetkinä treenata kuten tavallisesti tai skipata treenit? Personaaltreener Malin Karlstrand on seda mieltä!
Treenaus võib teha talle keholle ja mielelle kun tunnet olosi veidi stressaantuneeksi ja tällöin lähdet salilta kevein mielin ja keho ihanasti väsyneenä. Toiset hetket on siiski veel stressaavampia ja syke kohoaa stressin takia, ei intensiivisen treenin.
Kannattaako stressaavan päivän järel treenata?
- Riippuu sellest, millä viisil olet stressaantunut. Pieni stressi võib olla positiivista siin mielessä, et olet tõhusamampi. Selliisen "positiivisen" stressin aikana saa treenata. Silloin kun olet liiga stressaantunut ja stressistä tuleb negatiivista, ei treenaus pruugi ole pahasta, mutta mieti treenaustapaasi, personal trainer ja bloggari Malin Karlstrand ütleb ja jatkaa:
- Yksinkertaisesti selitettynä: Mida stressaavampaa elämäsi on, seda rauhallisempaa ja matalatehoisempaa treeniä peaks tegema. Stressaavina päivinä ei ole midagi järkeä kiirehtiä salille lounastauolla tekemään intensiivistä treeniä, sillä selline treeni võib stressata kroppaa entisestään. Et pruugi saa treenauksen positiivisia mõjusid vaan stressannut rohkem ja tuloksesi kärsivät. Sen asemel jooga tai muu matalatehoinen treeni voi olla heastä.
LUE LISÄÄ: Selle tõttu stressi on niin vaarallista
Jooga, pilates, body balance tai muu matalatehoinen treeni voi vähentää stressiä. Kuva: Istock
Joskus stressaavina hetkinä pää voi tuntua väsyneeltä ja keho virkeältä tai päinvastoin. Pitäisikö minu kuunnella kehoani vai päätäni kun mietin, pitäisikö treenata vai levätä?
- Siinä on hiuksenhieno ero. Väsyneenä ja stressaantuneena treeni voi tõepoolest tulla tarpeeseen, mutta samas treeni võib olla viimane niitti. Kehon tai mielen kuunteleminen on yksilöllistä, mutta kannattaa tarkastella oma yleisvointia. Jos olet niin stressaantunut, et tunnet olosi pidevalt väsyneeksi, kärsit univaikeuksista ja kui keho tuntuu üldiselt tõesti stressaantuneelta, pitäisi kuunnella päätään, mis ütleb, ettei treenaus ole hea idee. Mutta jos tunnet, et olet väsynyt vaid konkreetse päeva tõttu, voit siiski treenata ja vaadata, mida toimub.
Treenaamisella võib olla ka hea mõju stressiin, eikö ainult?
- Kyllä, totta kai. Monet arstit määrävät treeniä stressisairauden hoidoksi, mutta silloin on sageli asjaomast kuntoutusest ja rauhallisemmasta treenauksesta ning matalatehoisista kuntotreeneistä. Toisin sanoen voit minna kävelylle, mutta et saa juosta intervalleja, mille järel oksennat.
LUE LISÄÄ: Viisi liikettä joogablokilla
Silloin kun olen tõesti stressaantunut ja tavallinen treenini tuntuu ylitsepääsemättömältä, pitäisikö minu proovida teha midagi toista treeniä?
- Jos olet näiteks varannut bodypump-tunnin, mutta tunnet olevasi liiga väsynyt, niin mieti, mida voisit teha sen asemel. Voit ehkä minna kävelylle, treenata crosstrainerilla pool tundi tai teha salitreeniä omaan tahtiisi. Siin on se hea pool, et voit keskeyttää treenisi jos tunnet, et treenit eivät suju. On olemassa monia eri tapoja, pitää vain leida oma sopiva juttu. Silloin kun olet stressaantunut, muttet niin stressaantunut, et olet uupumassa täiesti, voit vain muuta treenisuunnitelmiasi. Kysy itseltäsi kuinka monta treeniä viikossa on realistista ja kuinka monesta selviät. On parem teha kaks kunnon treeniä kui neli puolitehoista.
Treeni itsessään võib põhjustada stressiä, kuinka palju terveyshuumaa ja treenistressiä peaks sietää?
- Tämä kuulostaa kliseiseltä, mutta ykkösenä tuleb oman keha kuunteleminen, älä vertaa iseäsi toisiin. Toiseksi peaks muistaa olla kriittinen kun lukee artikkeleita lehdistä tai katsoo kuvia Instagramissa. Sosiaalisessa mediassa on tõesti helppoa luoda tietynlainen kuva jostain, mikä ei pruugi täpsää todellisuuteen ollenkaan.
Miten opin tuntemaan kehoni paremini ja mõista piirateeni treenauksen suhtes?
- Monet oppivat näitä asju epäonnistumisten kautta. Jos tahad ennaltaehkäistä epäonnistumisia, voisit pyytää apua taitavalta personal trainerilta, mis võib aidata sind tekemään treeniohjelman omien edellytystesi mukaan. Jos raha-asiat tulevad siin vastaan, niin kannattaa istahtaa alas ja suunnitella: tällaista elämäni on nüüd, tästä voin loobuda, need on pakollisia, seda tahan teha jne, niin saat kuvan sellest, mida viikossa õigasti ehtii teha. Oleme taitavia antamaan treeneille aega, mutta emme ole yhtä taitavia suunnittelemaan treenejämme.
Vuosi sitten Malin Karlstrand sai diagnoosin aivovammasta ja epilepsiasta. Se sai teda elämään opettamallaan viisil. - Saadessani tietää haigustest stressaannuin entistä rohkem. PT:nä tavaramerkkinä on heassä kunnossa oleva kroppa ja vaikka arstini sanoivat, ettei minu kannattaisi treenata, jatkoin silti. Huomasin siiski pian, etten saanud mitään tulemusi enkä tuntenut oloani yhtään terveemmäksi treeneistä. Praegisin teen rohkem matalatehoisia treenejä ja treenaan niin palju, millest kehoni ja elämäntilanteeni võivad hästi, tema ütleb. Seuraa tema Instagram-tilinsä @malinsblogg! Kuva: Yksityinen
LUE LISÄÄ: Helppo venytys, joka herättää kehon