BLACK WEEK ON LIVE! LÖYDÄ TÄÄLTÄ JOPA 70 %:N ALENNUKSET!

KATSO BLACK WEEK

Naprapatjonas: Lär dig lyssna på kroppen

Lär dig lyssna på kroppen, så håller du dig frisk och skadefri. Naprapaten Jonas Parandian lär dig uppfatta kroppens signaler och träna på ett smartare sätt.

Kanske tillhör du dem som blir sjuk så fort du kommit igång med träningen, eller så är du en typisk olycksfågel som alltid blir skadad. Orsaken är inte otur. Anledningen till att just du alltid drabbas är att du lyssnar för dåligt på din kropp.

- Ju mer lyhörd du är, desto tidigare kan du stoppa alltifrån huvudvärk till överansträngningar och skador, säger naprapaten Jonas Parandian på Naprapatlandslaget, känd från Instagram-kontot Naprapatjonas och som bloggar på Cafe.se.

Vad betyder det egentligen när du säger åt en patient att lyssna på sin kropp?

- Att personen ska vara uppmärksam på de signaler som kroppen ger. Många stänger av och lyssnar inte till kroppen, speciellt om de är stressade. Men vill du må bra måste du vara lyhörd till förändringar och det som kroppen försöker tala om för dig.

Vad kan det vara för signaler?

- Det kan vara förändringar som hunger, törst, stelheter, ömma muskler, trötthet eller att du har svårt att fokusera. Jag brukar prata om sex grundpelare för en god hälsa, sömn, kost, vätska, träning och rörelse, andning och mental stress. Den sistnämnda är den absolut viktigaste grundpelaren med det kraftfullaste stiumulit. Antingen har du en stor bov i ditt liv som tar mycket energi, eller så är det en kombination av många bäckar små som tillsammans blir en för stor belastning för kroppen. För vissa är det enkelt att veta vad problemet är, de sover dåligt eller stressar för mycket. Andra har svårare att förstå vad problemet är, men då kan det vara att de slarvar lite med sömnen, lite med kosten och lite med träningen och när de adderar ihop det blir den totala stressen för kroppen för mycket.

Går det att lyssna för mycket på sin kropp?

- Nej, det kan du inte göra, men däremot måste du tolka signalerna. Att lyssna på kroppen betyder inte att du aldrig ska göra något som är jobbigt. Du behöver heller inte vara rädd för all smärta. Om du får ont kan det vara för att du är ovan eller känslig för ett visst stimuli, det betyder inte att du aldrig mer ska utsätta dig för det.

Ge ett exempel?

- Får du ont i handlederna av att stå på händer behöver det inte vara en signal om att du aldrig mer ska belasta handlederna. Tvärtom kanske du ska belasta dem mer och ägna mer tid åt att sätta händerna i marken, men att du långsamt behöver bygga upp rörlighet och styrka innan du lägger för mycket kraft och belastning på dem.

naprapatjonas
Jonas Parandian är känd för sitt Instagramkonto @Naprapatjonas där han ger många träningstips och stretchinginspiration.

Hur vet jag när jag ska ignorera smärta och köra på, och när jag ska bromsa och avbryta?

- Allt i naturen handlar om dosering. Precis som att cyanid i stora doser är väldigt giftigt så kan det i väldigt små doser ha positiva hälsoeffekter. Vatten är också nyttigt med rätt dosering, men du kan också förgifta någon med för mycket vatten. Samma sak är det med rörelse, har jag lärt mig av movementmästaren Ido Portal.

Hur ska jag göra då?

- Det bästa att utsätta dig lite grann för det som gör ont MEN på ett smart sätt. Flirta lite med känslan för att se hur kroppen svarar. Hur responderar kroppen dagen efter ett träningspass? Känns det bra kanske du kan tänja lite mer på gränserna, eller så har du hittat en bra dos för dig. Många i dag är ganska känsliga, men en liten inflammation som snabbt läker ut är inte farlig.

Inte?

- Nej, de ska bagatelliseras tycker jag. Inflammationer skapas i kroppen hela tiden och är en läkningsprocess. Om du däremot tar i för hårt och för mycket för snabbt, så kan du bli skadad och då kanske du behöver backa lite. Egentligen är våra kroppar gjorda för att tåla ganska mycket, men det moderna samhället har sensitiviserat många av oss. Kom ihåg att det kan göra lite ont när man leker, det är inget farligt!

Finns det något enkelt knep som hjälper mig att hitta en bra balans av ansträngning?

- Den här klassiska 80/20-regeln är bra. Om du till 80 procent ger kroppen vad den behöver, kan du 'fuska' lite restande 20 procent.

Beror det på otur om jag ofta blir skadad or sjuk?

- Det är sällan otur, kroppen är bra på att förvarna. Vad du är gör så tar du en risk, bara att gå utanför lägenhetsdörren är en risk, men gör kalkylerade risker på ett smart sätt. Jag trodde själv när jag var skadeförföljd fotbollsspelare att det var otur när jag precis kommit igång blev förkyld igen eller fick en sträckning eller en ny skada. Då var anledningen för hög träningsvolym. Kroppen hann inte återhämta sig. Det är många som inte respekterar och eller boostar återhämtningen, som inte går och lägger sig i tid, som inte fyller på med mat av bra kvalitet eller dricker tillräckligt mycket vatten. Det gör att kroppen inte kan läka.

Vad har du får råd till dem?

- Om du vet att att att du lever ett stressigt liv och kanske har ett krävande arbete eller familj och barn så kanske du inte återhämtar dig tillräckligt mycket. I stället för att träna fem stenhårda pass i veckan som gör att immunförsvaret får jobba för hårt och gör dig sjuk eller skadad gång på gång, måste du göra något annorlunda. På engelska pratar man om work out, träning där du gör av med energi som höjer pulsen. Men om du haft en superstressig dag kanske du i stället borde göra ett work in-pass. Satsa på pulssänkande aktivitet, som meditation, viss typ av yoga eller andningsövningar, som aktiverar det parasympatiska nervsystemet, som stimulerar återhämtningen. Det gör kanske att du kan göra tre pass av kvalitet senare i veckan utan att bli förkyld.

Om det är svårt att lyssna inåt är det lätt att lyssna utåt i stället. Det kommer många råd i kvällspressen, hur vet jag vilka experter som är värda att lyssna på?

- De enda doktorerna du ska lyssna på är Dr Diet, Dr Quiet, Dr Happiness och Dr Movement, lärde Paul Check mig när jag utbildade mig till holistic lifestyle coach level tre i San Diego. Det finns hälsofreaks som stirrar sig blinda på alla doktorer utom Dr Happiness och de mår inte bra i slutändan. Och det finns tvärtom andra som bara lyssnar på Dr Happiness och de mår inte heller bra. Om du festar flera gånger i veckan och vill vara med på allt blir du också sjuk eftersom kroppen inte hinner återhämta sig.

Berätta mer!

- Det var läkekonstens fader Hippokrates som skapade det tankesättet, men Paul Check la till Dr Movement för att göra filosofin komplett i dagens moderna samhälle. När det gäller maten ska du se till kvalitet, kvantitet och dina individuella behov. När det gäller träning så se till vilken typ, frekvens, volym och intensitet så det varken blir för mycket eller för lite. Dr Quiet handlar om vila, återhämtning, sömn och stillsamhet. Dr Happiness handlar om essentiella behov och vad du tycker om och tycker är roligt. Har du en balans mellan dem kommer du må så bra som möjligt!

naprapatjonas
Jonas Parandian jobbar till vardags som naprapat på Naprapatiska Institutet. Han har tidigare visat stretchövningar på Sportamore magazine HÄR och berättat varför det är så bra att stretcha HÄR.