Bikini fitness-atleten Kristin Winnergård: Så trener jeg
Den populære fitnessprofilen Kristin Winnergård har over 50 000 følgere på Instagram, der hon inspirerar andra med sin träning. Hon vet vad som krävs för att börja tävla i bikni fitness!
Kristin Winnergård (30) jobber til daglig som markedskoordinator og legger en stor del av sin fritid på å trene. For två år sedan debuterade hon i sin första bikini fitness-tävling och förra året kom hon på första platsen i sin klass på Tyngre Classic. Nå har hon målet inställt på SM!
Hva fikk deg til å fastna for just bikini fitness?
- Jag har alltid tränat seriöst inom olika idrotter som konståkning och fotboll, så det blev naturligt att slå in på den vägen när jag slutade med andra idrotter och började hitta kärleken till styrketräningen, säger Kristin Winnergård, som bloggar om sin träning HÄR.
Hva er det du elsker med trening?
- Det jeg liker er utmaningarna som det innebär att tävla, både fysiskt som mentalt och att du aldrig kan bli färdig med utvecklingen av din fysik och din fysiska förmåga. Jeg har alltid vært veldig interessert i kroppen og dens funksjoner, samspillet mellom vårt indre og ytre samt hvordan vi kan påvirke kroppens utforming gjennom bevissthet om hva vi spiser og hvordan vi beveger oss. Det fascinerer meg virkelig enormt. Den mentale utfordringen med å overvinne seg selv gang på gang, tross tvil i perioder, er veldig givande på många sätt och jag utvecklas ständigt som människa. Denne kombinasjonen er virkelig hva jeg brinner for å lære meg mer om hver dag som går,
Hva er dine beste tips til den som kjenner seg låst av bikinifitness?
- Først og fremst er det viktig at du har trent en dag og at det er det roligste du vet! Tävling inom kroppsbyggning och fitness är en extremsport som bygger på hård träning och mental styrka. Älskar du den biten så kommer tävlandet att komma naturligt.
Hva har du mer for råd?
- Mitt främsta råd är att inte ha för bråttom att börja tävla då trenden som nu tyvärr bidragit till att en del har tävling i sikte innan de ens hittat till kärleken gällande den grundläggande träningen. Jeg skulle råda alla som vill tävla till att gå och kika på en del tävlingar, prata med andra som tävlar för att lära mer om sporten, hitta en bra och erfaren mentor som tävlat mycket själv och sedan vara nyfiken på kropp och knopp. Du kan aldri få for mye kunnskap! Det er en helt fantastisk sport å syssle med, selv om den er veldig krevende når det nærmer seg konkurranser, men det er viktig med kunnskap og erfaring når du konkurrerer med kroppen som verktøy og innsats.
Kristin Winnergård har vunnet flere medaljer når hun har konkurrert i bikini fitness. Gör som tiotusentals andra och följ henne på Instagram! Foto: Privat
Hvordan ser en vanlig treningsvecka ut for deg?
- Generellt sett tränar jag sex dagar per vecka med en vilodag. En normal vecka tränar jag två till tre benpass med olika upplägg varje gång vad gäller muskler i fokus, repetitioner och set. Sedan lägger jag in två pass för överkroppen och ett intervallpass, alternativt ett yogapass. Under perioder inför tävling så adderas ett pass cardio, ett eller två styrkepass med lägre vikter och högre antal repetitioner eller set per dag. Den största skillnaden mellan tävlingssäsong eller inte är att det går från "endast" ett styrkepass per dag till ett styrkepass och ett konditionspass uppdelat på en dag. Det låter kanske mycket, men jag älskar att träna så jag trivs som fisken i vattnet under båda perioderna!
Om du bara fick träna en övning resten av livet, vilken skulle det vara och varför?
- Om jeg må velge så blir det utfallsgång med hantlar eftersom det tränar benen, ryggen, bålstabilitet. Når du holder i hantlar tränar du även greppstyrka och armar. Övningen är även pulshöjande beroende på intensitet och vikt, eftersom du är i rörelse och den aktiverar stora muskelgrupper så den är helt enkelt bra för konditionen och styrkan.
Hvilken øvelse har du en hatkärlek til?
- Hip thrusts fordi den er ekstremt tung, men også ger utdelning därefter. Jag skulle aldrig skippa den just för att den aktiverar gluteusmuskulaturen, alltså rumpan, men det är med lite ångest jag kikar på den om den är på dagens schema.
LÄS MER: 3 övningar som bygger en putig rumpa
Hvordan ser en vanlig matdag ut for deg?
- Jag äter sex måltider om dagen varav fyra större, ett hälsosamt mellanmål och ett kvällsmål. Jeg spiser "clean mat" under veckodagarna, oavsett tävlingsatsning eller inte. Jeg har lørdag som en fri dag for å kunne tilbringe tid med venner og familie over middagar og andre spontane aktiviteter. Jag älskar hälsosam mat, så det innebär att även lördagarna består av detta även om något onyttigt givetvis slinker ner. Man er jo ikke mer enn människa, eller hur?
Hva spiser du når du skal unna deg noe gott?
- Jeg elsker å finne nyttiga alternativ för "matmyset" på helgerna. Nåværende favoritter er frukt i alle dens former, bær, nøtter, gurka og morötter med dip gjord av mini-cremé fraiche tillsammans med de ekologiska kryddmixerna från Spicemaster, som varken har tillsatser eller socker. I stället för choklad har jag hittat en bar från Maxim som jag verkligen kan rekommendera, crispy chocolate heter den och smakar verkligen gott! Eftersom jag älskar glass kan det bli någon sådan också, men jag har lyckligtvis hittat ett nyttigt alternativ även där i form av Add Icecream som jag verkligen tycker är extremt god. En grillad kjøttbit eller fisk, nypotatis eller bakpotatis og en blandet sallad er også noe jeg elsker.
Hva er ditt beste tips for å få treningen gjort nå i sommer når bad og sol låser?
- I stället för att fundera på varför du inte ska träna så är mitt tips att vända på det till varför borde du träna? Når du kommer ihåg grundorsaken är det enklare att ta sig den lilla tiden det faktiskt tar. Sedan tror jag att mångas "allt eller inget" mentalitet ofta kan göra att två pass per vecka känns onödigt under semestern, om du inte hinner med de fyra som du brukar göra. Alt er bedre enn ingenting og kontinuitet gir resultater på sikt!
Bra pepp! Har du noen praktiske tips til å dele med deg av?
- Ja! Glöm inte att det är lätt att aktivera sig ute i solen, du kan till exempel köra ett 30 minuter långt tabata-pass eller cirkelpass ute på gräsmattan. All fysisk aktivitet som er pulshöjande och fysiskt utmanande räknas, så spela fotboll med barnen på gräsmattan, basket med vännerna eller varför inte testa nya träningslokaler när ni är på resande fot? Oftast får du provträna när du kommer till ett nytt gym och nya miljöer ger ofta bra inspiration. Var snäll mot dig själv och gör upp en plan med hur många pass du kan hinna mer under en bh, samt en dålig vecka och ta ut ett snitt. Bestäm att du skall hålla dessa inbokade möten med dig själv och håll igång träningen för hälsans skull. Selv om det låter klyschigt så ångrar du aldrig ett pass i efterhand och 30 till 60 minuter några dagar per vecka har majoriteten av oss, det är prioriteringen som saknas. Låt fantasin begränsa och glöm inte att det är en investering i dig själv!
LÄS MER: Helene "Ice" Ahlson: Så trener jeg på sommeren
Kristin Winnergård er sterk som få! Foto: Privat
LÄS MER: Emelie Hollsten: Så trener jeg min mage