Lär dig crossfit från grunden! Image

Lär dig crossfit från grunden!

Está a fazer crossfit? Albin Grkovic, do Concor crossfit, fala sobre os novos fundamentos do desporto. Se o seu crossfitutövare é um desporto de rotina, pode ver como o seu treino se desenvolve até ao fim. Mas, antes de mais, ele diz-nos quais são as actividades de crossfit que mais lhe interessam.

A partir do momento em que o crossfit se tornou mais popular, foram também descobertas informações sobre o desporto. Crossfitutövarna som syns i media är muskulösa kraftpaket som lyfter tunga vikter som om de vore mjölkpaket och får sina kroppar att göra den ena, till synes omöjliga, övningen efter den andra. Om och om igen. Den bilden kan verka lätt avskräckande för nybörjare som är nyfikna på sporten. Men Albin Grkovic, coach och biträdande verksamhetschef på Concor crossfit i Stockholm, säger att crossfit är för alla.

- Det som är så bra med crossfit är att det går att anpassa efter förmåga, oavsett om du är nybörjare eller atlet, säger han.

Kan como é que o meu filho pode fazer crossfit mesmo que esteja a fazer exercício?

- Ja, alla har varit nybörjare och alla har sina saker som de sliter med och måste träna på. Alla som tränar crossfit vet hur mycket hårt arbete som krävs för att bli bra så därför ser vi till att uppmuntra varandra. För nybörjare finns introkurser där vi lär ut grunderna inom crossfit och god teknik. De skapar god sammanhållning och gör att du har något att falla tillbaka på sedan när du ska gå vidare. Por isso, o crossfit é o melhor método para o treino.

Är crossfit en sekt?

- Haha, jag skämtar alltid och säger att det är en kommersiell sekt skapad av ett företag. Men för mig är det en positiv beskrivning eftersom det finns en fantastisk sammanhållning inom crossfit.

Como é que se pode melhorar o crossfit?

- Trata-se de um treino funcional intenso e variado, que se baseia em exercícios de ginástica, exercícios de virilha e condicionamento físico, que contribuem para um treino intenso. O Crossfit é um treino de 3 x 10 repetições de baixa intensidade ou um treino de meia hora, mas é mais leve do que tudo isso. Det går att sätta ihop kombinationer av olika övningar i oändlighet och eftersom det hela tiden är något nytt vänjer sig aldrig kroppen vid programmeringen utan blir ständigt utmanad.

alvbin
Albin Grkovic vai apresentar todas as novidades e sugestões para quem quer fazer crossfit e aprender a treinar numa caixa ou fazer provas! (Psst, om du tycker att han ser bekant ut kan det bero på att han är en av Sportamores modeller.)

Om jag börjar med sporten, hur lång tid dröjer det innan jag blir vältränad?

- Du kommer märka resultat snabbt, men det beror så klart även på hur dedikerad du är. Se o utilizador não conseguir obter um resultado satisfatório num determinado momento, pode procurar uma solução para o problema.

As pessoas que praticam crossfit também se preocupam com a sua saúde, certo?

- Trata-se de um desporto muito variado e diversificado que fascina todos. É sempre muito difícil de aprender. Sedan är det också så att när man tycker om något vill man ju gärna hjälpa till att sprida det som ger en själv så mycket glädje.

O que é que o levou a fazer crossfit?

- Se o fizer, pode ir para o boxe, que é o objetivo do crossfit-gym. Wod, workout of the day, alltså dagens träningspass, är ett annat bra ord att kunna. O que é que o leva a ter de fazer. Har du viljan att bli svettig och jobba hårt så löser vi resten och de andra typiska crossfitorden kommer du lära dig vad det lider.

Jag tycker det känns jättenervöst att gå till boxen första gången. O que é que ele ganha?

- É a maioria das pessoas que está a tentar e é muito natural. Det är en ny miljö som du inte är van vid och du ska göra något som du inte brukar göra. Men ta det lugnt, på introkursen kommer du få möjlighet att komma in med andra nya, lära dig vad crossfit är och hur det utövas.

Como é que o crossfit é uma tendência?

- Det är en väldigt familjär och vänlig stämning, alla är här på samma villkor. Vi är här för att vi tycker det är kul att träna och hjälps åt att nå våra mål genom att peppa varandra och hjälpa till med tekniktips.

albin grkovic
Om du börjar med crossfit och tränar regelbundet kommer du att få en starkare kropp som orkar mer.

Será que o seu filho está a tentar fazer o mesmo que o seu filho faz no boxe?

- Nej, du har en två minuter lång time cap på dig. Skämt å sido, du måste absolut inte ta av dig tröjan, nästan alla behåller den på. Anledningen till att vissa tar av sig ibland är för att crossfit är en högintensiv sport vilket innebär att du kan bli genomblöt av svett. Då är det skönt att ta av sig och få lite svalka, även om många även gillar att flexa lite när möjligheten ges!

O que é que se pode fazer quando se está a tentar?

- É ótimo ter calções com elasticidade, uma vez que não é necessário usar calções ou ficar de cócoras, mas é importante ter um calção mais largo. Knähöga strumpor är bra om du har en förmåga att rispa upp benen när du lyfter viktstänger, men det är lite av en smaksak. I övrigt är det många som har knästöd och handledslindor för att få bättre support.

Varför finns det inga speglar i boxen?

- Vi vill att man ska lära sig hur det känns när man gör korrekta rörelser och inte fokusera på hur de ser ut. Det är vanligt att både vi som coachar och andra medlemmar filmar rörelser för att kunna titta på dem i efterhand.

O que é que eu posso fazer com o meu treinador?

- Se o seu treinador for obrigado a entrar em contacto com o seu treinador, pode ajudá-lo a encontrar o que é melhor para si e para a sua família. Sob esta classe, pode encontrar dicas pessoais e sugestões genéricas para as utilizar. Para obter mais ajuda, pode recorrer a ferramentas electrónicas ou a contactos pessoais.

Porque é que o crossfit é tão caro?

- A maioria dos boxeadores tem um objetivo comum de obter classes de treino de alta qualidade e de baixo custo, com um número médio de pessoas por treinador, o que é muito caro. Men eftersom crossfit är så allsidigt får du en komplett träningsupplevelse med gymnastik, tyngdlyftning och kondition samt coacher som känner dig och din träning, vet vilken specifik coachning du behöver och har kunskapen för att hjälpa dig att nå dina mål. Trata-se de um tipo de treino personalizado que se encontra em todos os ginásios.

Mais informação: Crossfit a partir da base 1: Fazer agachamentos até ao fim

MÓDULO
: Crossfit a partir do ponto 2: Agachamentos frontais

MÚLTIPLO: Crossfit a partir da base 3: Agachamento com cócoras

MERCA: Crossfit a partir da base 4: Låt axlarna jobba - gör shoulder press

MERCA : Crossfit a partir da base 5: Pressionar - uma variante mais leve do press de ombros

MÚLTIPLA SÉRIE: Crossfit a partir da base 6: Flexão de braços - uma variante do push jerk

MERCA: Crossfit a partir da base 7: Como é que se pode fazer crossfit?

MERCA: Crossfit a partir da base 8: Dags för sumo deadlift!

MERCA: Crossfit a partir da base 9: Vässa lyftartekniken med medicine ball clean