Fanny Ahlfors ninjaträning gör succé på Instagram Image

Fanny Ahlfors ninjaträning gör succé på Instagram

Över 30 000 personer följer Fanny Ahlfors på Instagram och imponeras av hennes styrka och kroppskontroll. Vi har träffat henne och tagit reda på hur hon blivit så stark!

Chins med enbart två fingrar som grepp, armhävningar på romerska ringar som står på högkant, vertikala hopp uppför en klättervägg och genomförande av laxtrappan, det ökända hindret i Kanal 5-programmet Ninja warrior, som ställer oerhört höga krav på styrka, smidighet och kroppskontroll. Det är bara ett pyttelitet axplock av övningarna som Fanny Ahlfors, 30, från Stockholm visar upp på sitt Instagramkonto @fanny_josefine.

Vi är inte de enda som imponeras av hennes prestationer. I december förra året hade hon runt 500 följare på Instagram. Nu har hon över 30 000 följare och antalet ökar hela tiden. 

– Jag trodde inte det skulle vara så mycket positiva kommentarer på Instagram som det är. Ibland kan någon av omtanke varna mig att vara försiktig med en övning och några undrar varför jag gör vissa övningar. Svaret på det är att jag vill ha kul när jag tränar! Därför skojar jag ibland till övningar, som när jag gjorde viktade chins med gymmets alla stora och lätta viktplattor som tillsammans vägde 25 kilo (Se klippet HÄR! ).

Vi träffar Fanny Ahlfors på Klättercentret vid Telefonplan i Stockholm. Här och på Extremfabriken i Järfälla är hon stammis och tillbringar många timmar med att nöta nya övningar. 

– Jag är nyfiken och vill testa saker. Det jag gör här på Klättercentret är vardagsmat för klättrare. Jag ser inte mig själv som värsta starka tjejen utan tränar för att det är kul, för att jag mår bra av det och för att se vad kroppen kan klara av. Om jag sedan kan göra några videor av det är det roligt, men det får inte ta över. 

fanny_josefine
En av Fanny Ahlfors favoritövningar för coren är att använda en skivstång som ab wheel. Det ser lätt ut när hon gör det i det här klippet men är en oerhört tung magövning. Testa!

Att Fanny Ahlfors blivit så imponerande stark är ett resultat av nyfikenhet och en stor dos envishet och beslutsamhet. Hon har alltid levt ett aktivt liv. Uppväxttiden tillbringade hon i stallet med sin häst. När hon var runt 20 år bytte hon paddocken mot kickboxningsringen. Efter fem år som kickboxare och tävlingar i SM och världscupen i Österrike (där hon vann alla sina tre matcher!) satsade hon på boxning under ett år. Men träningsglädjen försvann och Fanny tog av sig boxningshandskarna och snörade på sig löparskorna i stället. 

– Jag har alltid gillat att springa och tänkte att jag skulle bli en snabb löpare. När mitt jobb, revisionsföretaget PwC, blev sponsor till Lidingöloppet fick vi även löpgrupper på jobbet där jag gick med. Men jag drabbades av löparskador vilket innebar mycket frustration och många konstiga påhitt på gymmet i stället.

En dag såg Fanny en video på Instagram där Helena Falk, flerfaldigt prisbelönt boxningsproffs och numera crossfitatlet, gjorde övningen muscle ups. 

– Helena och jag boxades i samma grupp och redan då var hon en stor inspiration för mig.  När jag såg henne öva muscle ups blev jag inspirerad att öva själv. Jag tänkte att muscle ups bara var att sätta ihop chins och dips, två övningar som jag kunde var för sig, men det var mycket svårare än jag trodde.

LÄS MER: Helena Falk: Jag är passionerat träningsgalen

Fanny Ahlfors var beslutsam att kunna göra muscle ups och tog hjälp av crossfitatleten Björk Odinsdottir. Med henne som coach på Crossfit Nordic tränade Fanny enbart muscle ups flera gånger i veckan under tre månaders tid.

– Ibland kom jag till möten på jobbet med magnesium på händerna eftersom jag varit på gymmet och övat. Vissa dagar kunde jag inte bära en kasse eftersom jag hade så ont. Mina händer var trasiga och blodiga. Flera gånger gick jag till gymmet med en övertygelse om att 'den här gången ska jag klara det' eftersom det kändes så nära men fick gå lika besviken hem varje gång när det fortfarande inte gick. 

Till slut, under en resa till Los Angeles, satte Fanny en muscle up på utomhusgymmet på Muscle beach i Santa Monica.

– Det var det första jag gjorde när jag kom dit och det var sådan glädje att klara något jag kämpat för så länge. Men eftersom jag hela tiden strävar efter att utvecklas började jag snart fundera på nästa mål. När jag hängde och klängde i ringarna på muscle beach väcktes tanken på att träna mer häng och kläng. 

fanny_josefine
Fanny Ahlfors tränar ständigt för att nå nya mål. – Mitt mål med träningen nu är att kunna enarmspullups men vägen dit är inte enkel, säger hon. 

I oktober förra året öppnade Extremfabriken, som kan liknas vid ett stort lekland för alla ninjaträningssugna. Fanny fastnade direkt och har tillbringat otaliga timmar där, bland annat på att lära sig bemästra laxtrappan, så att hon nu får den att se lekande lätt ut. 

Passar ninjaträning för alla? 

– Är du skadad eller har problem med axlar ska du vara försiktig. Det är mycket hopp och skutt inom ninjaträning. Se till att du värmer upp ordentligt så att kroppen blir redo och komplettera med styrkeövningar. Ta det lugnt och ha lite tålamod eller rätt mycket tålamod kan också krävas ibland.

Hur ser en vanlig träningsvecka ut för dig?

– Jag klättrar omkring två dagar i veckan och två dagar är jag på Extremfabriken. Sedan försöker jag lägga in löpning på det när det passar. Boxas vill jag egentligen göra mer än vad jag hinner just nu, jag kan ju tyvärr inte hinna med allt. Rörlighet är något jag tycker är viktigt och jag prioriterar att gå på ett par yogapass i veckan för att ta hand om kroppen.  

LÄS MER: #stretchamore-utmaningen gör dig smidigare, rörligare och starkare!

Ska du söka till Ninja warrior i år?

– Ja. Det är världens svåraste hinderbana så den kommer vara tuff. Vissa saker måste jag öva in så jag vet att det sitter, som rampen, den är hög och jag är höjdrädd men jag måste bita i det sura äpplet så jag vet att jag klarar av den. Jag ska vara med för att jag tycker det verkar så sjukt kul, men det är inte därför jag tränar som jag gör. Jag tränar för att jag tycker det är roligt och vill utmana mig själv. 

fanny_josefine
Känns vanliga armhävningar för lätta? Gör armhävningar på ringar i stället!  HÄR kan du se ett videoklipp på övningen. – Jag har värdelös kroppskontroll, men ett pannben och en vilja som är grymt stark. När jag lägger upp ett coolt klipp på Instagram vet inte tittarna att jag ofta kämpat många timmar för att få till just den övningen, säger Fanny Ahlfors. 

SUGEN PÅ NINJATRÄNING?

FANNY AHLFORS GER SINA TIPS FÖR ATT KOMMA IGÅNG

1. Våga kliv in på ett klättercenter. 

– Hitta någon i din omgivning som klättrar och häng med på ett pass. 

2. Ha tålamod och öva mycket!

– När jag kom till Extremfabriken var det många grejer där som jag undrade hur jag skulle klara. Det kan verka som att saker är omöjliga men de är inte det om du övar mycket. 

3. Var kreativ

– Om du inte har ett ninjagym i närheten av där du bor så finns det mycket du kan göra på ditt eget gym. Bara din fantasi sätter stopp. Jag ser träningen som en lek. När jag kommer till Extremfabriken känns det som att komma till ett lekland och jag funderar över vad jag kan hitta på för kul just i dag.

LÄS MER: Skaffa en bål av stål! På mångag startar #sportacore

LÄS MER: Hinderbanelopp: Så klarar du de tre svåraste hindren