Så många skadar sig när de tränar

En ny undersökning visar att en av tre har skadat sig under träning. Män är mer drabbade än kvinnor. Men det finns smarta knep för att träna säkert och undvika skador!

Många har upptäckt fördelarna med att leva ett aktivt liv. I dag tränar sju av tio svenskar minst en gång i veckan, visar rapporten En bra PT tar ansvar från företaget Safe Education, som utbildar personliga tränare, kostrådgivare och gruppträningsinstruktörer. Men många har också drabbats av träningsrelaterade skador. Faktum är att 37 procent av deltagarna i undersökningen uppger att de skadat sig så allvarligt att de tvingats ta uppehåll på minst två veckor, eller mer, från sin träning.

- Jag är inte förvånad att människor skadas av sin träning, utan det här är snarare en bekräftelse på att det är så vanligt. Det som däremot är anmärkningsvärt är att så pass många av de svarande hade uppehåll i mer än två veckor, säger Liselott Kågström, vd för Safe Education.

Vilken är den vanligaste typen av träningsrelaterade skador?

- När vi pratar med till exempel sjukgymnaster, kiropraktorer och naprapater är oftast överbelastningsskador det största problemet. Med löparboomen som är nu blir höfter, knän och fötter drabbade. Överbelastningsskador kan bero på att du är för dåligt tränad och ökar träningsmängden för snabbt.

LÄS MER: Slipp skador när du springer

Fler män än kvinnor, 46 procent mot 28 procent, har skadat sig. Vad beror det på?

- Vi tror att det beror på aktiviteten i sig, att män tränar utomhus och ägnar sig åt idrotter i större utsträckning än vad kvinnor uppgett att de gör. Det är vanligare att kvinnor tränar gruppträning och inte kontaktidrott där risken för att skada sig är större. Vi har teorier om att inställningen till aktivitet skiljer sig mellan könen. Till exempel hur okej det är att träna riktigt hårt? Det är fler kvinnor än män som svarar att de tränar minst en gång per vecka, men kvinnor tränar med ett annat syfte och ägnar sig åt andra träningsaktiviteter.

Sett till det stora hela ur en hälsosynvinkel är det bättre att bli skadad under träning än att inte träna alls.

Med så stor skadefrekvens, är det farligt att träna?

- Nej, absolut inte! Sett till det stora hela ur en hälsosynvinkel är det bättre att bli skadad under träning än att inte träna alls. De positiviva effekterna av att träna regelbundet är större än risken att bli skadad.

Vad kan jag då göra för att undvika träningsrelaterade skador?

- Nummer ett är att göra en träningsplanering och se över din träning så att du får en lagom balans mellan aktivitet och vila. Nummer två är att faktiskt följa din träningsplanering så att du inte blir för sugen på att accelerera för snabbt och öka intensiteten snabbare än vad planen anger. Att försöka ta igen missade träningspass kan också leda till skador så håll dig till planen alt. planera om med nya förutsättningar utifrån nya mål. Nummer tre är att om du märker att du har problem med att planera din träning och hålla dig till planen, ta hjälp av någon som kan, till exempel en personlig tränare.

Vad kan jag som klient ställa för krav på en personlig tränare för att träningen ska bli så optimaalne som möjlig?

- Din PT ska först och främst vara utbildad inom de områden han eller hon ska ta sig an. Vidare är det viktigt att PT:n tar reda på så mycket som möjligt om dig som klient vad gäller dina mål med träningen, syftet med att träna, förutsättningar i form av tid, motivation, hur vardagen ter sig, stress, kost och sömn Om PT:n är duktig på research går det att hjälpa till att göra en plan som innefattar alla delar. Vi måste se människan som en helhet, det är det viktigaste och en tränares uppgift är att se till att helheten fungerar.

LÄS MER: Därför får du ont i nacken och ländryggen när du tränar core

Så många har skadat sig under träning

Gymträning och löpning är mest populärt

- 41 procent av deltagarna i rapporten tränar på gym. Det gör gymträning till den populäraste träningsmetoden i Sverige. Näst mest populärt är löpning som 33 procent sätter som främsta träningsmetod.

- 81 procent tränar för att må bättre.

- Var tredje person (29 procent) tränar för att få en snyggare kropp.

- Medelålders kvinnor är den grupp där flest tränar. 72 procent av kvinnor i åldern 50-64 tränar minst en gång i veckan. Minst tränar män i samma ålder.

- 54 procent anser att den personliga tränarens utbildning och kunskap är det viktigaste kriteriet vid val av PT. Näst viktigast är att PT:n finns på ett träningscenter i närheten.

Källa: En bra PT tar ansvar av SAFE Education

liselott safe
Liselott Kågström på Safe Education. Foto: Pressbild

Om rapporten:

Rapporten bygger på en Novusundersökning som genomfördes mellan 10 till 16 november 2015 där 1 007 personer svarade. I rapporten har även siffror från öppna källor som till exempel avhandlingar, opinionsundersökningar, SCB och idrottsorganisationer använts.

LÄS MER: Ont i fötterna vid löpning? Gör så här